Kondycja butelek

Wszystkie nasze butelki są w doskonałym stanie, biorąc pod uwagę ich wiek. Tak wiekowe butelki mają następujące kondycje:

Wina od 10 do 15 lat:

  • Bordeaux: Poziom BN: Podstawa szyjki lub wyżej
  • Bourgogne: Poziom 2 cm  lub mniej pod korkiem
  • Etykieta w dobrym stanie

Wina od 16 do 30 lat:

  • Bordeaux: Poziom SL: nieco niżej lub wyżej
  • Bourgogne: Poziom 3 cm lub mniej pod korkiem
  • Etykieta w dobrym stanie lub lekko naznaczona czasem

Wina od 31 do 50 lat:

  • Bordeaux: Poziom TS: górny poziom ramion lub wyżej
  • Bourgogne: Poziom 4 cm lub mniej pod korkiem
  • Etykieta w dobrym stanie lub lekko naznaczona czasem, jednak w pełni czytelna
  • Bordeaux: Poziom TS (-): górny/środkowy poziom ramion lub wyżej
  • Bourgognes: Poziom 5/6 cm lub mniej pod korkiem
  • Etykieta w dobrym stanie lub lekko naznaczona czasem, jednak wciąż czytelna

 

Wierzymy w całkowitą przejrzystość dotyczącej stanu każdej butelki. Rzadkie butelki, które są w mniej niż doskonałym stanie są opisane zgodnie z poniższymi kryteriami:

Objaśnienie poziomu wina

To normalne, że stan butelek, składowanych nawet w idealnych warunkach, zmienia się w czasie. 10-letnia butelka ogół nie będzie wyglądała tak samo jak 60-letnia.

Korek nie uszczelnia butelki w pełni hermetycznie, stąd poziom wina z czasem nieco się obniża. Istnieją dwa zjawiska, które mogą przyspieszyć ten proces: magazynowanie w piwnicy, która jest zbyt ciepła i/lub korek, że jest słaby i bardziej porowaty niż zazwyczaj.

Zgodnie z normami określonymi przez wiodące domy aukcyjne, poziom wina w butelce Bordeaux jest zdefiniowany w następująco:

  • BN : poziom szyjki
  • SL : poniżej poziomu szyjki
  • TS : górny poziom ramion
  • TS (-) : górny/środkowy poziom ramion
  • MS : środkowy poziom ramion
  • LS : dolny poziom ramion
  • BLS : poniżej poziomu ramion

Wina burgundzkie na ogół znacznie mniej narażone na zjawisko obniżania poziomu wina niż wina Bordeau.

Na przykład poziom od 5 do 7 cm poniżej korka 50-letniego wina burgundzkiego uważany jest za normalny lub dobry.

Poziom od 3,5 od 4 cm poniżej korka uważany jest za doskonały jak na ten wiek.

Do 7 cm poniżej korka rzadko występuje ryzyko dla jakości wina.

Objaśnienie stanu etykiety

Na wygląd etykiety dawnych butelek mają głównie lata spędzone w piwnicy. Dobra wilgotność, która zapewnia dobre warunki do przechowywania produktów w piwnicy, jest często śmiertelna dla etykiety.

The labels of ancient bottles are generally marked by the years spent in the cellar. A good hygrometry (level of humidity in the cave) which insures good stocking conditions in the cellar, is often fatal for the label.

Czy należy się zatem o to martwić?

Są dwa wyjątki: etykiety, które zostały zabezpieczone przez właściciela i te, które zostały ponownie oznaczone na zamku (château). Etykiety wykazujące niewielkie wady (małe rozdarcia i ślady wilgoci) uważane za dobre. Inne wady są zdefiniowane poniżej. Z drugiej jednak strony etykieta w idealnym stanie może doprowadzić nas do wniosku, że butelka była przechowywana w piwnicy, która była zbyt sucha, a zatem szkodliwe dla wina.

  • SD : lekko uszkodzone: plamy i/lub wgniecenia i/lub ślady wilgoci, które nie zakłócają czytelności.
  • FD : dość uszkodzone: plamy i/lub wgniecenia i/lub ślady wilgoci. Odczyt jest czasami trudny.
  • HD : bardzo zniszczone: znaczące miejsca i/lub wgniecenia i/lub znaczące ślady wilgoci. Odczyt często utrudniony

Objaśnienie stanu kapsułki

Kapsułki mogą, niestety, zostać uszkodzone podczas transportu. Na ogół nie ma to wpływu na jakość wina. Jednakże przebicie w górnej części kapsułki może zwiększyć ryzyko przecieku lub odparowania.

Butelki ze śladami zużycia lub uszkodzenia ścianki kapsułki są uważane za dobre. Inne są zdefiniowane jak następuje:

  • DC : Uszkodzona nasadka : nasadka kapsułki jest przebita.